Ana içeriğe atla

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Vize Sorular



“Çizgi boş ile dolu arasındaki sınırdır” diye söyleyen düşünür kimdir?

A) Leonardo da Vinci
B) Aristo
C) Piaget
D) Freud
E) Grombich

Çocukların farklı kültürlerde yetişmiş olsalar bile her çocuğun resimlerinde ‘karalama’ ‘……………..’ aşamaları görüldüğü söylenmektedir.
Yukarıdaki boşluğu tamamlayınız.

A) Kafadan sanat
B) Kafadan yüz ifadesi
C) Kafadan resim
D) Kafadan bacak
E) Kafadan vücut

Kramer çocukların resim malzemelerinin çeşitli kullanış yöntemlerinin kapsamlı tarifini yapar. Onun gözlemlerine göre, resim malzemeleri 5 türlü kullanılabilir, aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Düzensiz boşalım
B) Savunmaya hizmet eden resim
C) Resim-yazılar
D) Benzerlik yazılar
E) Öncesinde faaliyetler

Gardner , çocukların terapide yaptıkları resimlere daha bütünleyici bir bakış geliştirebilmek için çocuk resmini birçok ……………… incelenmek gerektirdiğini ifade eder.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden ne gelmelidir?

A) Perspektiften
B) Mekandan
C) Desenden
D) Kompozisyondan
E) Mekandan

“Küçük çocuklar, genelde içlerinden geldiği gibi davranırlar ve resimlerindeki ……………… doğruluğu ile ilgilenmezler.” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Fotoğrafik ayrıntının
B) Perspektif algısının
C) Bütüncül bakış açısının
D) Renklerin karmaşıklığının
E) Mekan algısının

Hiperaktif bir çocuğun belli bir biçimdeki imge üstünde çalışmak ve malzemeleri denemek yerine kâğıdı yırtıp buluşturma nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) İsteksizlik
B) Deneyimsizlik
C) Odaklanma
D) Vazgeçme
E) Bilmeme

“Müdahalenin bir amacı çocuğu resim yoluyla kendini özgürce ifade etmesine yardım etmekse, bazı durumlarda çevre çocuğun bu amaca erişmesine yardım etmez.” Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi çevrenin etkisinde resim yapma sürecini olumsuz etkilemez?

A) Sınırlandırılmış mekan
B) Yeni ve tanıdık olmayan çevre
C) Yetişkin müdahalesi
D) Malzemelerin düzeni
E) Sınıfın kalabalık olması

“Resim malzemelerinin nasıl kullanıldığını eğitimcinin de bilmesi aynı şekilde önemlidir. Eğer terapist resim malzemelerini tanımaz ve ne işe yaradıklarını bilmezse her şeyi yerli yerinde ve anlatımcı resimler yapmaları için çocuklara yeterli talimatlarda bulunamaz. Resim süreciyle kişisel deneyimin önemini ne kadar vurgulasak azdır ve resim malzemesi ile doğrudan ilgilenmiş olmak malzemeleri gerçekten anlamak için özel olarak önerilir, çünkü sözel anlatım bu bilgileri yeterince iletmez.”
Yukarıdaki ifadede malzemenin resim yapma sürecinin önemi vurgulanmaktadır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi burada verilen bilgi ile çelişen bir ifadedir?

A) Malzemenin yapısı
B) Malzemenin kullanımı
C) Çocuğun doğası
D) Eğitimcinin hatası

“Bu dönemde çocuklar gerçekleri olduğu gibi değil düşündüğü gibi çizmektedirler. Çocuk ,aynı anda görülmesi mümkün olmayan şeyleri düşündüğünü yansıtabilmek amacıyla çizebilir. Bunu da resmi saydamlaştırarak yapar.” Tırnak içinde bahsedilen resim türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Regresif resim
B) Agresif resim
C) Oranlı resim
D) Röntgen resim
E) Canlandırma

“Desen, resmin, heykelin, mimarlığın yüksek noktasıdır, desen her bir bilimin kaynağı ve başlangıcıdır.” Diyen ünlü ressam aşağıdakilerden hangisidir?

A) Van Gogh
B) Michelangello
C) Raffael
D) Leonardo da Vinci
E) Picasso

“Görsel kültür içerisindeki ……………, birey ve toplum açısından ne anlama geldiği, kendisinden daha önemlidir” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Görsel imge
B) Görsel deneme
C) Görsel Sanat
D) Görsel çözümleme

“…………… yaklaşımla yapılan resim analizi, indirgemeci, reçeteci ve hatta çocuğa bütünsel bakış açısını sınırlayabilir.” Aşağıdakilerden hangisi cümlede bırakılan boşluğa uygun yaklaşımdır?

A) Psikoanalitik
B) Psikososyal
C) Psikomotor
D) Psikoduygusal

“Resim analistinin odağı sadece çocukların anlatımcı çalışmalarının ne anlama geldiğini çözmek değil ………… ve …………… karmaşıklığını kavramaktır.” İfadesinde boşluklara gelmesi gereken iki kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Malzeme ve mekânın
B) Kompozisyon ve figürün
C) Süreç ve ürünün
D) Duygu ve davranışların

“Walden’ okullarında çocuklarla yaptığı resim çalışmaları sonucunda Naumburg (1928), çocuk resminin …………… biçimi olarak görmeye başlamıştır.” Yandaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

A) Didaktik bir çalışma
B) Felsefik bir bakış
C) Estetik bir davranış
D) Sembolik bir konuşma

“Kelogg (1969), çocuk resimlerini evrensel bir görsel düzen olarak gören bu yaklaşım, çocuğun resimden aldığı zevkin iki türü olduğunu söylemektedir. Biri olan motor zevk; çocuğun kalemi kullanırken karalamalar yaparak aldığı zevktir. Diğeri ise; çizimlerinin veya karalamalarının sonucu olarak karşısına çıkan eserini incelerken aldığı görsel zevktir.” Tırnak içerisinde verilen tanımda bahsedilen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Projektif yaklaşım
B) Sembolik yaklaşım
C) Ruhbilimsel yaklaşım
D) Sanatsal yaklaşım

Rubin’in (2005) saptadığı gibi “Anlam için yapılan ilk tahmin yerinde olsa bile herhangi bir …………"hep" belli bir anlamı olacağı hatta belli bir kişi için zaman içinde anlamının değişmez olacağı varsayılmamalıdır” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

A) Simgenin
B) İmgenin
C) Düşüncenin
D) Anlayışın

Yıllarca amacıyla 8000 kadar çocuğun resimlerini toplayan Rhoda kellogg. ……… adlı yapıtında 20 temel karalama türünden söz eder.
Yukarıdaki boşluğa ne getirilmelidir?

A) Çocukların Sanatını kopyalama
B) Çocukların sanatını görme
C) Çocukların sanatını değerlendirme
D) Çocukların sanatını anlama
E) Çocukların sanatını gözlemleme

Öğrenme güçlüğü, algılama sorunları veya görme bozuklukları olan çocuklarda hangi renk kâğıdın yararlı olduğu bildirilmiştir?

A) Beyaz
B) Siyah
C) Kırmızı
D) Sarı
E) Turuncu

Çocuk resimlerine ilgi belki de her zaman olmuştur ama bu yöndeki resmi araştırmalar, nörolojik hastaların resimlerine artan ilgiyle …………ile……….’un çalışmalarının artan ünüyle ortaya çıkmıştır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Freud ile Jung
B) Groth-Marnat ile Roberts
C) Goodenough ileHarris
D) Machover ile Koppitz
E) Freud ile Adler

Şema öncesi dönemde ortaya çıkan resmin bu iki önemli özelliği şemalarının devamını çizimde gözlemlenir. Örneğin ev varsa çatısı vardır. Çatı varsa bacası vardır. Figürlerin dizimi ile dolan resim kağıdı , genellikle çocukların çizmeyi yeni öğrendiği şeyler ve öğrendiğini göstermek istediğiyle tekrarladığı çizimleri içerir.
Yukarıda bahsedilen iki özellik, aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

A) Renk ve saydamlık
B) Derinlik ve Oran- orantı
C) Resimde tamamlama ve Figürlerin yan yana gelişi
D) Canlandırma ve sıralama
E) Düzenleme ve mekan algısı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Segem Mart 2021 Sınav Soruları

Segem Tüm Sorular için Play Google Uygulaması : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lolonolo.segem2021 Segem Mart 2021 Sınav Soruları Linki : https://lolonolo.com/2021/03/29/segem-mart-2021-sinav-sorulari/ Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur?  Beyoğlu Yangını  Tanzimat Fermanı  Meşrutiyetin İlanı  Şark Meselesi  Hazineye gelir temin etmek  Yabancı şirketlerin egemenliğini kırmak  Ülkeden döviz çıkışını sağlamak  Sigortacılığın millileştirilmesine zemin ve imkan hazırlamak LOLONOLO.COM İyi niyet kuralına aykırı olarak sigortalıya tazminatı ödemeyi geciktiren sigorta şirketine ne kadar ceza verilir?  100,000 TL  200,000 TL  300,000 TL  400,000 TL LOLONOLO.COM Hazine Müsteşarlığı’ndan uygunluk belgesi almadan sigorta acenteliği yapanlar hakkında aşağıdakilerden hangi ceza uygulanır?  1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası  1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası  En az 300 gün adli para cezası  En az 500 gün adli para cezası - Sigorta acenteliği için levh

Psikoloji Vize Soruları Ünite 1 (2020-2021)

Psikoloji Vize Soruları 1. Psikolojinin Konusu Ve Tarihsel Süreci Ünite 1 Online Test [wp_quiz id="19925"] Psikoloji Vize Soruları 1- "Psikolojinin uzun bir geçmişi ancak kısa bir tarihi vardır." diyen psikolog kimdir? A) Wilhelm Wundt B) Herman Ebbinghaus C) William James D) John Watson 2- Küçük çocukların yapamadığı şeyleri büyük çocukların nasıl yapabildiklerini açıklamak veya babaannenizden/dedenizden nasıl farklı veya benzer olabileceğinizi açıklayan ilkeleri ortaya koymak aşağıdakilerden hangi psikoloji alanına girer? A) Klinik Psikoloji B) Sosyal psikoloji C) Bilişsel psikoloji D) Gelişim psikolojisi 3- Dil, hafıza, öğrenme, duyum ve algı, motivasyon gibi belirli süreç ve işlevleri inceleyen psikoloji aşağıdakilerden hangisidir? A) Bilişsel psikoloji B) Gelişim psikolojisi C) Endüstri ve Örgüt Psikolojisi D) Sosyal psikoloji NOT: Bilişsel psikoloji, dil, hafıza, öğrenme, duyum ve algı, motivasyon gibi belirli süreç ve işlevleri inceler ve insan zihninin temel

Segem Çıkmış Sorular-2